Thursday 9 August 2018

Cendol durian tepung jagung

Teks: Hariyanti Baharum

Assalamualaikum


Hari ini saya suka untuk berkongsi resepi cendol durian kegemaran kami sekeluarga. Resepi cendolnya saya ambil dari sebuah blog yang menggunakan tepung jagung. Alhamdulillah menjadi setiap kalinya. Saya tidak biasa menggunakan tepung beras lagi pula tiada stok kapur makan di dapur saya.

Bila cuba makan cendol yang viral tak menepati citarasa maka kita buat sendiri. Jom!







Bahan:

1 cawan tepung jagung
3 cawan air
1/2 sudu kecil garam
Setitik dua pewarna hijau
*biasa guna air daun pandan tapi semalam tiada stok
Durian
Santan diperah dari 2 biji kelapa
Jagung manis dalam tin (optional)
Kacang merah (optional)
Air gula melaka
Air batu

Cara:

Masak bancuhan tepung atas api sederhana sampai kental dan berkilat. Tekan atas senduk lubang2 (beli di kedai RM2) ke dalam air sejuk tambah air batu sikit. Tepung yang dah masak biar atas dapur dengan api paling kecil sepanjang tekan cendol dalam acuan..buat sampai habis jangan putus asa ya 😆
Masak santan sambil kacau supaya tak pecah minyak. Tambah dua sudu kecil garam biar betul2 lemak baru sedap makan dengan cendol.
Campur cendol dengan bahan lain sesedap rasa. Santan tu dah lemak manis,durian pun sama jadi gula tak perlu banyak.


Alhamdulillah dah boleh makan ramai2.

Semoga bermanfaat ya!

No comments:

Post a Comment